onsdag den 4. december 2013

Sol og sand

Kære alle!

I går tog vi så fra Robinson Crusoe Island til Pacific Harbour, hvor vores studiecenter ligger. På vejen derhen prøvede vi at sandboarde, altså at ligge på maven på et board og glide ned af en sandbakke på cirka 10 meter. Jeg syntes egentlig, at det var ret grænseoverskridende, og jeg endte også med at få en masse sand i hovedet. Men nu kan jeg så sige, at jeg har prøvet det! 

Solnedgang over Robinson Crusoe Island

På vej til Pacific Harbour fortalte vores guide – Jerry – os et par facts om Fiji, som I måske vil finde interessante:
  • Fiji består af over 300 øer, men kun 1/3 af dem er beboet.
  •  En gennemsnitlig fijianer får udbetalt 8000 fijidollars om året (svarende til 24.000 danske kr.!). De er også timelønnede, så der er en grund til, at fijianerne ikke går så meget op i penge.
  •  En gennemsnitlig fijianer betaler ikke skat (læs: kun de rige!). Til gengæld er sundhedspleje gratis, og at få fjernet et tand i Fiji koster kun 11 dollars (33 danske kroner!).
  • 80% af jorden i Fiji er ejet af den indfødte befolkning, 10% er ejet af regeringen og 10% er frit tilgængeligt.
  • På Fiji har hver ”stamme”/by én, der vogter over de landområder, som byen ejer. Det betyder, at når man har taget en uddannelse og vender tilbage til sin fødeby (måske med kone og børn), kan man få tildelt et stykke jord af denne jordvogter. På dette jord skal man så selv bygge et hus.
  • Styreformen og ejerskabet af Fiji har gennem årene skiftet meget. De har haft demokrati før, men siden år 2006 har Fiji været underlagt af militæret. Næste år skal der dog igen holdes et demokratisk valg. Man skal være 18 år for at stemme.
  • Selv om det officielle sprog i Fiji er engelsk, har de over 300 dialekter af fijiansk.
  • Fijis største religion er kristendom, derefter hinduisme, så islam, buddhisme etc. En fijianer har dog fri på alle helligdagene – både de kristne, hinduistiske, islamiske helligdage osv., hvilket vil sige at de har fri meget af november og december måned. Det kunne vi godt lære noget af i DK!
  • Halvdelen af året har de høje temperaturer og meget regn (fra november – april) og den anden halvdel af året har de kolde temperaturer og meget tørt vejr. (”kold temperatur” = 18 grader).
  • Fiji har, indtil starten af det 19. århundrede, været kannibalistisk. Det stoppede først, da missionærerne fik omvendt dem til kristendommen. Det er altså forholdsvis nyt… Jeg håber, jeg kommer hjem i én hel krop!
  • Kannibalisme var en måde hvorpå man kunne fornærme dem i stammen (eller de andre stammer), som kæmpede med én om magten. Fx kunne de finde på at skære armen af én, de konkurrerede i mod, og enten bage eller stege armen, mens vedkommende så på, for så bagefter at spise den foran dem. – Ulækkert, ik?!
  • Fijianerne stammer fra Østafrika, nærmere Tanzania, og de har ingen nedskrevet historie – kun mundtlige fortællinger, overleveringer, legender etc. Det er på den måde, man har kunne spore dem tilbage til Østafrika.
  • ”Fiji” på fijiansk staves ”Viti”. ”Viti Levu” (Fijis hovedø, som vi befinder os på) betyder så ”Store Fiji”.

Alt i alt virker penge og tid som en meget løs og ligegyldig ting for folk her på Fiji. Blikhuse står side og side med store, flotte murstenshuse, og midt i de ellers lidt grå-hvide byer, finder man pludselig en farvestrålende hinduistisk tempel. Folk er generelt meget venlige, og vinker og siger altid hej til én, når de passerer. Som vores guide også sagde, så er fijianerne kendt for at være ”de gladeste øboere”. Og det må man i dén grad give dem ret i!

Desværre er vejret ikke helt så tilfredsstillende, som man kunne ønske sig. For på trods af at her er 30 grader dagen rundt, er her også utrolig fugtigt. Det betyder, at al vores våde tøj og håndklæder næsten ikke kan tørre, fordi luftfugtigheden er så høj. Det er ret irriterende! 

Vejret har også svært ved at bestemme sig – det ene øjeblik kan solen skinne flot fra den blå himmel, det næste øjeblik kan det styrtregne, blæse og tordne. Det oplevede jeg selv, da jeg var på vej ned til kiosken for at købe ind. Efter syv minutters gang styrtede det pludselig ned, og jeg blev totalt gennemblødt. Heldigvis er det jo varm regn, så det er egentlig mest bare ligesom at tage et langt, varmt (og lidt beskidt!) bad. Men jeg klager ikke – varmen er til at holde ud, i hvert fald hvis man husker solcreme!
For desværre er der en del af dem, der i går var ude på jet-ski, der er blevet voldsomt forbrændt. To af pigerne på mit hold har fået en 2. grads forbrænding, og mange er blevet decideret syge pga. varmen og solskoldninger. Det er super ærgerligt, når vi har vores første undervisningsdag i dag. Men sådan går det, når man ikke husker at smøre sig mindst 6 gange om dagen med faktor 30!


Våde knus og solcreme
//Lucinda. 

2 kommentarer: